Norm: Noodverlichting

Inhoud van deze pagina

Vragen

Mogen leerlingen en personeel aanwezig blijven in een schoolgebouw waar alleen noodverlichting brandt als gevolg van een stroomstoring?

Bij een stroomstoring kunnen leerlingen en personeel aanwezig blijven als de stroomstoring geen veiligheids- of gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Leerlingen en personeel in school laten blijven heeft alleen zin als de stroomstoring binnen afzienbare tijd hersteld kan worden en het zin heeft om de lessen in de resterende tijd van de dag te hervatten. Het zal niet altijd meteen duidelijk zijn hoelang de storing zal duren. Pas als de oorzaak van de storing bekend is, kan men inschatten wanneer de storing verholpen zal zijn en het zinvol is om het onderwijs te hervatten. Uiteindelijk is het besluit om de school te sluiten aan de schoolleiding.

Bij een stroomstoring tijdens (schemer)donkere uren die niet direct kan worden verholpen, moet het gebouw worden ontruimd. Noodverlichting is niet bedoeld als alternatieve verlichting, maar als hulpmiddel om in geval van stroomstoringen veilig het gebouw te kunnen ontruimen. Doorgaans staat noodverlichting ingesteld op 1 uur, wat ruimschoots voldoende tijd geeft voor een ontruiming.

Als belangrijke voorzieningen niet meer werken als gevolg van de stroomuitval, dan is het verstandig om in ieder geval die delen van het schoolgebouw waar een veiligheidsrisico ontstaat niet meer te gebruiken. Bijvoorbeeld ruimtes met trappen zonder daglichttoetreding: denk aan struikelen en vallen etc.

Zie de norm: Noodverlichting - Arbocatalogus Voortgezet Onderwijs.