Binnen een school werken sommige werknemers aan een balie of receptie, bijvoorbeeld om informatie te geven aan leerlingen en bezoekers. Veelal zijn deze werkzaamheden gecombineerd met beeldschermwerk, met gezondheidsrisico's als gevolg van statische belasting en verkeerde werkhouding tot gevolg.
Norm
De inrichting van de balies en recepties voldoen aan de ergonomische eisen.
Bijbehorende norm:
Minimum eisen
Balie-, kassa- en receptiewerkplekken waar werknemers enkele uren per dag werken voldoen aan de volgende ergonomische eisen:
- De balie, kassa of receptie is voorzien van een ergonomisch goede kantoorstoel, met verschillende verstelmogelijkheden en het juiste hoogteversteltraject nodig.
- De balie of receptie is zo uitgevoerd dat de ooghoogte van de werknemer op ongeveer gelijke hoogte uitkomt met de ooghoogte van de bezoekers. Gelijke ooghoogte kan op drie manieren gerealiseerd worden:
- Sta-sta: de bezoeker/klant en de werknemer staan beiden. De werknemer kan staan of van een hoge stoel gebruik maken (voorkomt langdurig staan).
- Zit-zit: de werknemer én de bezoeker zitten beide aan de balie op een hoogte van omstreeks 75 cm.
- Zit-sta: de bezoeker staat en de werknemer zit op een gewone kantoorstoel. Achter de balie of receptie is een vlonder van ten minste 20 cm hoog aangebracht. De voorzijde van het balie- of receptiemeubel is omstreeks 100 cm hoog.
- Als er gekozen is voor een gecombineerde zit-sta-balie, dan heeft de stoel een hoog instelbereik. Bij een balie van 100 cm hoog en een werkblad aan de binnenzijde van 90 cm hoog boven de vloer, bedraagt het versteltraject van de stoel 58 tot 70 cm. De noodzakelijke voetensteun is verstelbaar tot tenminste 28 cm hoog.
- Recht voor de werknemer is er bij zittend werk beenruimte van tenminste 60 cm diep en 60 cm breed. Indien mogelijk liefst een diepte van 70 cm. Bij staand werk is er direct boven de vloer een diepte van 15 cm vrij voor de voeten van de werknemer
- Onderdelen waar vaak naar gereikt wordt, zoals een planningsboek, agenda's, printer, toetsenbord etc. zijn (horizontaal) binnen de 30 cm (bij zeer veel reiken) of 45 cm (bij veel reiken) bereikbaar (gerekend vanaf de voorzijde van het werkblad). De verticale reikafstand naar deze onderdelen is niet meer dan 10 cm hoger of lager dan de hoogte van het werkblad. Een beeldscherm op de balie- of receptiewerkplek staat zodanig dat de werknemer recht op het beeldscherm kan kijken.
- De bovenrand van het beeldscherm staat op of iets onder ooghoogte.
- De kijkafstand op het beeldscherm is niet kleiner dan 50 cm.
- Onder handbereik is in de balie een alarmeringsmogelijkheid aangebracht.
- De stoel is voorzien van wielen of glijders, waarbij van belang is dat:
- de stoel niet hinderlijk wegrijdt of - glijdt tijdens zittende werkzaamheden aan de balie;
- de stoel gemakkelijk opzij gezet kan worden als de werknemer staat te werken achter de balie;
- de stoel niet dreigt om te vallen bij extreme lichaamshoudingen van de werknemer.
- Als baliewerk in combinatie met beeldschermwerk wordt uitgevoerd, dan is de stoel voorzien van verstelbare armsteunen.
- De werknemer heeft de beschikking over een voetensteun indien dat voor het bereiken van een goede lichaamshouding nodig is. Deze is minimaal 45 cm breed en 35 cm diep en is eenvoudig in hoogte instelbaar in minimaal 3 standen met onderling gelijke afstand. Het totale instelbereik van de voetensteun omvat in ieder geval het verticale traject tussen 35 en 47 centimeter onder de bovenzijde van de zitting. Een stang of balk als voetensteun is onvoldoende.
Wensen
Een ergonomisch goede stoel voldoet aan de volgende wensen:
- een in hoogte verstelbare zitting;
- een zitting die naar voren en achteren verstelbaar is;
- een hoge rugleuning;
- korte armsteunen die in hoogte verstelbaar zijn;
- de afstand tussen de armsteunen is aanpasbaar door verstelling van de armsteunen naar binnen en buiten (aanpassing aan breedte van het lichaam);
- de stoel is voorzien van wielen of glijdoppen.