Werknemers kunnen door hun werk stress ervaren. Om werkstress op de werkvloer te voorkomen voert de werkgever beleid dat maatregelen biedt wanneer werknemers hier toch mee te maken krijgen. De taak van de inspecteur van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) is om te beoordelen of dat beleid voldoet aan de stand van de wetenschap en professionele dienstverlening. Hoe beoordeelt de inspecteur of het beleid dat de werkgever voert afdoende is?
De “Werkinstructie: Werkstress door werkdruk voorkomen en beperken” van het Kenniscentrum van De Nederlandse Arbeidsinspectie geeft als het ware het toetsingskader voor de inspecteurs.
De volgende vijf vragen dient de inspecteur te beantwoorden en te onderbouwen:
Voor de inspectiepunten zijn in de instructie hulpvragen opgenomen. Deze helpen de inspecteur te beoordelen of aan de vereisten wordt voldaan en het antwoord op elk van de vragen en een eventuele eis tot naleving te onderbouwen. Scholen kunnen de instructie gebruiken om hun beleid zelf kritisch tegen het licht te houden.
Bekijk de werkinstructie: werkstress door werkdruk voorkomen en beperken >>
Nee, Voion voert zelf geen onderzoeken uit bij scholen.
Alleen in het kader van instrumentontwikkeling, gegevensverzameling e.d. heeft Voion in het verleden onderzoek op scholen gedaan.
Scholen die zich willen laten ondersteunen bij een onderzoek naar werkdruk, zullen die op de ‘markt’ moeten inkopen.
Voion heeft wel instrumenten beschikbaar gesteld waarmee een onderzoek of werkdrukinterventie in eigen beheer kan worden uitgevoerd (zie www.welzijnscheck-vo.nl en www.voortgezetwerkplezier.nl ). Het succesvol hanteren van deze instrument vergt echter gedegen voorbereiding.
TNO heeft de Werkdruk Wegwijzer ontwikkeld. Dit instrument is door TNO ook in onderwijsorganisaties ingezet.
Meer informatie over de aanpak van werkstress is te vinden op de Voion website en op Arboportaal de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Datum laatste wijziging:
woensdag 15 februari 2023