Nee. Leerlingen mogen op grond van artikel 9 van het Besluit Stralingsbescherming slechts onder toezicht van een stralingsdeskundige (minimaal diploma stralingshygiëne niveau 5a) handelingen binnen of buiten een practicumsituatie verrichten.
Als een school radioactieve bronnen bezit is de school vergunningsplichtig of meldingsplichtig (voor een inleiding op de wet- en regelgeving zie de brochure Gezond en veilig werken met straling).
Een school die radioactieve bronnen in bezit heeft, moet aan een groot aantal verplichtingen voldoen. De vraag is of het uitbesteden van het stralingspracticum, bijvoorbeeld aan het ISP (ioniserende stralen practicum) kostenefficiënter is.
Ja, doorgeef zuurkasten (ook wel duo- of docentenzuurkasten genoemd) mogen gebruikt worden, mits deze aan de Europese eisen, de NEN-EN 14175, voldoen en dat de zuurkasten zijn geïnstalleerd en worden onderhouden volgens de voorschriften uit de NEN-EN 14175 en de daarbij behorende NPR 4500. Tevens moeten de zuurkasten zijn voorzien van een beveiligingssysteem ter voorkoming van het gelijktijdig openen van de schuifruiten. De leverancier van zuurkasten is hiervan op de hoogte.
Zie ook de norm Scheikundelokaal - algemene eisen.
Nee, maar er moet een nood- en oogdouche zijn in de ruimte waar met gevaarlijke stoffen (brandbaar, sensibiliserend, corrosief, irriterend etc.) wordt gewerkt. Deze informatie vindt u ook in de norm Vaklokaal - Algemene eisen.
Ja, mits de gordijnen geen risico vormen voor de brandveiligheid. In het algemeen wordt geadviseerd dat materialen die (licht) ontvlambaar zijn in het interieur vermeden dienen te worden of zodanig te zijn behandeld dat deze niet langer brandgevaarlijk zijn.
Voor het scheikundelokaal is wel een expliciet gordijnverbod opgenomen bij de eisen voor de inrichting van het lokaal, omdat daar met open vuur gewerkt wordt (gasbranders).
Datum laatste wijziging:
donderdag 28 augustus 2008