Norm: Scheikundelokaal - Algemene eisen

Inhoud van deze pagina

Vragen

In een vaklokaal (binask) mogen geen tafels met de korte kant tegen de wand staan. Waarom mag dit niet?

De inrichting van de scheikundelokalen is beschreven in de algemene eisen van een scheikundelokaal in de Arbocatalogus-VO >> 

Het doel van de bepaling is om het lokaal snel te kunnen ontruimen in geval van een calamiteit. De eis is om het lokaal via een tweede uitgang te kunnen verlaten. Door aan te geven dat er ruimte moet zijn tussen tafels en de muur, is een groter deel van het lokaaloppervlak beschikbaar als vluchtroute.

De Arbocatalogus-VO biedt ruimte om af te wijken van de eisen als er een gelijkwaardig alternatief is. De bewijslast voor die geclaimde gelijkwaardigheid ligt in dat geval bij de schoolleiding.

Wanneer moet de gasslang die bij scheikunde en biologie practica wordt gebruikt vervangen worden? Het betreft de gasslang tussen de bunsenbrander en de gaskraan die op de practica tafels staan.

Na tien jaar (afhankelijk van de uitvoering) is de kwaliteit van de gasslang flink afgenomen. Dat betekent regelmatig controleren op haarscheurtjes of andere beschadigingen. Als bij de keuring blijkt dat de slang poreus gaat worden is het verstandig om hem te vervangen. Er is geen wettelijke termijn waarbinnen de gasslang vervangen moet worden.

Moet de gasslang van de branders in het natuurkundelokaal voorzien zijn van een datum?

Nee, het gasslangbesluit waarin deze bepaling was opgenomen is vervallen. Belangrijker is de vraag of de gasslang nog deugdelijk is.

Bij twijfel aan de deugdelijkheid, moet de gasslang worden vervangen.

Moet er een nooddouche komen bij elke uitgang van het lokaal?

Nee, maar er moet een nood- en oogdouche zijn in de ruimte waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Deze informatie vindt u ook in de norm algemene eisen vaklokaal.