Norm: Praktijklokaal - Persoonlijke beschermingsmiddelen

Inhoud van deze pagina

Vragen

Is de werkgever verplicht om werkkleding voor werknemers beschikbaar te stellen?

In de Arbowet staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet zegt daarom alleen iets over werkkleding als de werkkleding bedoeld is als bescherming van de veiligheid of gezondheid van werknemers.

In dat geval is werkkleding een persoonlijk beschermingsmiddel. Persoonlijke beschermingsmiddelen worden kosteloos door de werkgever ter beschikking gesteld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: labjassen of schoenen met stalen neuzen.

De Arbowet is alleen van toepassing als het gaat om (letsel)schade aan de werknemer. Schade aan privékleding van de werknemer door/tijdens werkzaamheden valt hier niet onder. In dat geval geldt artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW) en kan een werkgever aansprakelijk zijn voor schade die een werknemer lijdt in de uitoefening van zijn werkzaamheden123. De werkgever is aansprakelijk voor de schade die de werknemer lijdt, tenzij hij aantoont dat hij zijn zorgplicht is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer123. Het is aan te raden om specifiek juridisch advies in te winnen, omdat de exacte omstandigheden en details van de situatie van invloed kunnen zijn op de uitkomst.

  1. Artikel BW 7:658 lid 2
  2. Aansprakelijkheid werkgever voor schade werknemer
  3. Zorgplicht werkgever

De werkgever kan een overal of stofjas ter beschikking stellen, zodat de werknemer geen schade (vlekken, stof etc.) oploopt aan privékleding of als signalering van de functie van de werknemer (uniform, BHV-hesje etc.). De werkkleding blijft in dat geval eigendom van de werkgever. Meer informatie over beschermende kleding staat op de website van het ministerie van SZW >>

Wanneer is het dragen van labjassen verplicht?

Het dragen van labjassen is afhankelijk van het risico van de werkzaamheden. Een voorbeeld is het dragen van laboratoriumjas bij scheikunde als gewerkt wordt met chemicaliën en de brander; overall bij machines; geen sandalen of sportschoenen en ontblote armen bij lassen. Leerlingen/studenten en docent moeten beschikken over passende en voor de aard van het werk geschikte werkkleding en -schoeisel. Een school doet er verstandig aan een practicumreglement op te stellen waarin vastgesteld wordt in welke gevallen het dragen van een labjas verplicht is.

Zie ook de norm Praktijklokaal - Persoonlijke beschermingsmiddelen

Is het dragen van veiligheidsschoenen in praktijklokalen verplicht?

Ja. Vanwege de risico's die werkzaamheden die in het praktijklokaal met zich meebrengen. Denk aan spijkers, metaalkrullen of andere scherpe voorwerpen die op de vloer kunnen liggen waarop een leerling zou kunnen gaan staan. Denk ook materiaal of gereedschap dat op de voeten kan vallen. Veiligheidsschoenen bieden dan meer bescherming dan sneakers of ballerina's.
De school moet leerlingen doelmatige persoonlijke beschermingsmiddelen en ter beschikking stellen en toezien op het gebruik ervan (arbowet art. 8). De arbowet draagt de werkgever o.a. op toe te zien op de naleving van de (veiligheids)instructies en op het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
De minimum eis is dat leerlingen en docent beschikken over passende en voor de aard van het werk geschikt schoeisel (zie norm Praktijklokaal - Persoonlijke beschermingsmiddelen en Handvaardigheidlokaal - Persoonlijke beschermingsmiddelen).

De school kan leerlingen, op grond van artikel 8.3 van de arbowet, verplichten de persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen, te dragen.


Hoeveel m2 moet er wettelijk per leerling zijn, als er ook praktijkles gegeven wordt? Op onze school is de afmeting van het lokaal 10x6 meter, hierin zitten 27 leerlingen.

In de Arbocatalogus-VO staat dat er 2 m2per leerling moet zijn (zie Theorielokaal - Algemene eisen). Voor praktijklokalen in z’n algemeenheid speelt het veiligheidsaspect een grote rol. Daarom besteedt de norm Praktijklokaal - Algemene eisen aandacht aan de benodigde ruimte voor o.a. doorgangen in het lokaal (elkaar aanstoten terwijl men aan het werk is, kan leiden tot ongelukken). Ook zijn er aparte normen voor verzorgingslokalen vindt u hier en hier.
Voorop staat dat werkzaamheden veilig worden uitgevoerd, ongewilde gebeurtenissen zoals aanstoten worden voorkomen en dat daarop voldoende toezicht voor een docent mogelijk is.

De inrichting van het lokaal met de benodigde leermiddelen - gereedschappen, werkplekken etc. - zal bepalen of in dat lokaal veilig praktijkles aan 27 leerlingen gegeven kan worden.


Onze dochter moet voor de praktijklessen veiligheidskleding en –schoenen kopen. Moet de school hiervoor niet zorgen?

Ja. De afspraak is dat het voortgezet onderwijs zorg draagt voor het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals werkgevers hun werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen dienen te verstrekken (zie arbowet art. 3 lid 1b). Dat wil overigens niet zeggen dat de door de school verstrekt persoonlijk beschermingsmiddel eigendom van de leerlingen wordt. De school kan persoonlijke beschermingsmiddelen in bruikleen geven. Denk hierbij aan labjassen bij scheikundepractica, een gelaatsmasker bij lassen etc. Ook veiligheidsschoenen zou de school in bruikleen kunnen geven, al is dat logistiek wat lastiger te realiseren. Hierin wijkt het voortgezet onderwijs af van het bedrijfsleven. Voorop staat dat scholen moeten zorgen voor de veiligheid van personeel en leerlingen. Dus toezicht houdt op veilig werken en dus toezicht houdt op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. De school bepaalt echter zelf hoe zij dat regelt. Lees meer in de norm Praktijklokaal - Persoonlijke beschermingsmiddelen.