Nee, in principe niet. Elke werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van zijn eigen werknemers.
In de praktijk is het vaak wel nodig dat onderling afspraken worden gemaakt wie wat doet om ervoor te zorgen dat ook de externe kracht veilig en gezond op locatie kan werken. Denk aan zoiets als BHV. Ook het extern ingehuurde personeel van een schoonmaakbedrijf moet kunnen rekenen op hulpverlening als er iets gebeurt.
Bovendien kan de ingehuurde externe kracht de omstandigheden op de locatie niet (gemakkelijk) aanpassen; dat zal de werkgever moeten doen die de externe inhuurt.
Dus, als een externe werkzaamheden uitvoert, dan is de werkgever van die externe kracht verantwoordelijk voor diens veiligheid en gezondheid. In principe hoeft de school daarvoor niets te regelen, maar in de praktijk kan het nodig zijn om afspraken te maken zodat de werkgever de verantwoordelijkheid voor veilig en gezond werken voor het eigen personeel kan waarmaken.
In het geval het werk van de externe werknemer van invloed is op de veiligheid en gezondheid van de eigen werknemers en of andersom, dan zijn beide werkgevers verplicht om er samen voor te zorgen dat hun werknemers (Arbowet art. 19) veilig en gezond kunnen werken. Dat geldt zowel voor min of meer structurele als voor incidentele samenwerking. Denk aan een meerjarencontract met een schoonmaakbedrijf of aan incidentele (onderhouds)werkzaamheden waarvoor met een aannemer of schildersbedrijf wordt samengewerkt. Als de werkgevers niet samenwerken en er gebeurt een ongeval dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) beide bedrijven een bestuurlijke boete opleggen. Concreet voorbeeld: spreek af dat de schoonmaker na het dweilen van de vloer een waarschuwingsbord plaatst ‘Pas op! Gladde vloer’.
Lees ook het VO-signaal: Wie is verantwoordelijk voor veiligheid?
Het uitgangspunt is dat werkgevers verantwoordelijk zijn en blijven voor de veiligheid van de eigen werknemers.
Als de school het schoonmaken van ramen of gevels heeft uitbesteed aan derden, dan blijft de werkgever van de glazenwassers verantwoordelijk voor de veiligheid van de glazenwassers. De school die opdracht heeft gegeven voor het uitvoeren van de werkzaamheden is verantwoordelijk voor het wijzen op eventuele (verborgen) veiligheidsrisico’s.
In de praktijk moet de werkgever/school met het gevelreinigingsbedrijf afspraken maken om ervoor te zorgen dat de werknemers (de glazenwassers) veilig kunnen werken en dat de voorzieningen worden gekeurd.
Deze informatie vindt u ook in de norm gevelreiniging.
Datum laatste wijziging:
donderdag 28 mei 2009