-
Aan de slag met welzijn en gezondheid
Welzijn en gezondheid van personeel in beeld gebracht met de Welzijnscheck-VO, een gratis instrument voor het voortgezet onderwijs.
-
Een welzijnsonderzoek voor iedereen
Meerjarig traject om het welzijn van medewerkers in kaart te brengen en te verbeteren. Onder meer door deelname aan ‘Voortgezet Werkplezier’ aan te bieden.
-
Functionele en transparante inrichting om veiligheid te garanderen
De functionele inrichting en ruimtelijke opzet van een schoolgebouw dragen bij aan veilige verplaatsingen door (en verblijf in) het gebouw.
-
Het traject Veilige en Gezonde school
Alle regionale vo-scholen én alle partners zijn vertegenwoordigd in een convenantgroep om de verantwoordelijkheid voor veiligheid collectief aan te pakken.
-
Instructie voor leerlingen
Herkenbare en overzichtelijke instructiekaarten voor veilig machinegebruik in de praktijklokalen. Zo worden regels beter nageleefd.
-
Integrale aanpak verzuimreductie
Door de aandacht te verschuiven van de vervanging bij ziekte naar de zieke medewerker zelf, tot uiting komend in een compleet pakket aan begeleiding, kan ziekteverzuim aanzienlijk gereduceerd worden.
-
Locatiegebonden schoolveiligheidsplan zorgt voor uniformiteit en maatwerk
Elke VMBO-school heeft, op basis van een vastgesteld format voor een schoolveiligheidsplan, zijn eigen op maat gemaakte en op de specifieke vestiging toegespitst schoolveiligheidsplan opgesteld.
-
Mentaal gezond aan het werk
'Leren leren' als uitgangspunt voor al het beleid. Voor het personeelsbeleid betekent dit dat een positief werkklimaat voorop staat.
-
Regels opstellen en handhaven
Helder schoolreglement werkt overkoepelend voor gehele school en op maat voor locaties. Consequent en breed communiceren over de afspraken werkt.
-
Relatie herstellen om school veilig te maken
Met herstelrecht werken aan een veilige school. Niet het straffen van de schuldige staat voorop, maar het herstellen van de verstoorde relatie tussen dader en slachtoffer.
-
Samen werken aan een veilige school
Het project ‘Samen werken aan een veilige school’ richt zich op preventie van agressie en geweld, onder meer door medewerkers te trainen in het herkennen en in goede banen leiden van lastige situaties.
-
Stress-released Mindfulness in Flevoland
De cursus ‘Stress-Release Based Mindfulness’ aanbieden om docenten tools te geven om stress te verminderen, en klachten te voorkomen of verminderen.
-
Verbinding zoeken met de vitaliteitscan
Hoe tevreden ben je met je werk? Hoe is de balans tussen privé en werk? Vraagt de school te veel van je of heb je juist het gevoel dat je niet verder kunt groeien? Het Panta Rhei uit Amstelveen meent dat goede personeelszorg leidt tot minder uitval en zet daarvoor onder andere de vitaliteitscan in.
-
Vier workshops helpen docenten de balans herstellen
Docenten gemotiveerd aan het werk houden door het organiseren van 'Voortgezet Werkplezier'. Een workshop-aanpak om werkdruk aan te pakken en werkplezier te bevorderen.
-
Waar sta ik? Waar wil ik naartoe? Professionele ontwikkeling na je veertigste
De training ‘Halverwege’ vergroot de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de leeftijd van 40 tot 50, besteedt werkelijke zorg aan hun welbevinden, en versterkt hun vermogen om ook professioneel te blijven groeien.
-
Van veiligheidsbeleid per school naar integrale Kaderregeling Veiligheid
Scholenstichting SVO|PL, met acht schoollocaties in Parkstad Limburg, heeft het veiligheidsbeleid flink aangepakt. Van een omvangrijk papieren dossier per school naar een compacte, integrale Kaderregeling Veiligheid, die makkelijk in de praktijk kan worden toegepast. Om dit te bereiken, waren vooral goede randvoorwaarden, intensieve samenwerking en een continue focus nodig.
-
Agressiereductie- en weerbaarheidstraining voor alle medewerkers
Veiligheid binnen de school is een voorwaarde om tot leren te komen. Daarom krijgt elke nieuwe medewerker op deze vmbo-school met zo’n 375 leerlingen een agressiereductie– en weerbaarheidstraining aangeboden.
-
OSG Singelland kiest voor mediation bij vastgelopen (arbeids)conflicten
“Mediation kan voorkomen dat de situatie onwerkbaar wordt”.
-
Van onveilige werksfeer naar een hechte, lerende werkomgeving
Het gezamenlijk creëren van een hechte en lerende werkomgeving waarin iedereen zich optimaal kan ontwikkelen dankzij collegiale en sociale steun zorgt voor minder psychosociale belasting en het gevoel van een veilige werkomgeving.